Conceptul de dublare – a opta minune a lumii

 A opta minune a lumii

A opta minune a lumii

Conceptul de dublare – a opta minune a lumii il voi explica printr-o povestioara.

Legenda spune ca unul dintre imparatii Chinei antice s-a indragostit de un joc nou numit “sah”. Imparatul a decis sa il rasplateasca pe creatorul jocului. L-a invitat pe inventator la palat si a anuntat Curtea ca acestuia urma sa ii fie indeplinita o dorinta.

“Ma simt onorat, Inaltimea Ta”, a murmurat inventatorul cu modestie. “Dorinta mea este sa imi daruiesti un bob de orez.”

“Numai un bob de orez?”, a intrebat imparatul uluit.

“Pai un singur bob de orez pentru primul patrat al tablei de sah”, a spus inventatorul. “Apoi dubleaza la doua boabe pentru cel de-al doilea patrat… patru boabe pentru cel de-al treilea patrat… si asa mai departe pana ce primul bob va fi dublat pe intreaga tabla de sah. Aceasta este dorinta mea.”

Imparatul era tare multumit. “Am primit un joc atat de minunat in schimbul unui pret atat de mic”, isi zicea in sinea lui imparatul. “Stramosii m-au binecuvantat astazi.”“Asa sa fie!”, a strigat imparatul. “Aduceti tabla de sah si toata lumea sa fie martora la intelegerea noastra.”

Curtenii s-au strans in jurul tablei de sah. Un servitor de la bucatarie a adus un saculet de orez si i l-a dat inventatorului, care a zambit in timp ce deschidea saculetul.

“Te sfatuiesc sa te intorci la bucatarie si sa aduci un sac mai mare”, i-a spus inventatorul servitorului. Curtenii au ras zgomotos, luand acest comentariu drept sarcasm. Apoi inventatorul a inceput sa aseze boabele de orez pe tabla de sah, dubland numarul boaelor pe masura ce inainta pe tabla.

Privitorii au ras si si-au dat coate dupa ce s-a umplut primul rand de opt patrate… 1… 2… 4… 8… 16… 32… 64… 128 de boabe de orez. Insa chicotelile au lasat loc mirarii cand s-a ajuns la mijlocul celui de-al doilea rand, caci gramajoarele mici de orez s-au dublat, ajungand foarte repede mici saculeti… care s-au dublat devenind saci de marime mijlocie… care din nou s-au dublat, transformandu-se in saci mari de orez.

1 2 4 8 16 32 64 128
256 512 1000 2000 4000 8000 16000 32000

Pana la sfarsitul celui de-al doilea rand, imparatul si-a dat seama ca facuse o greseala uriasa. Boabele de orez pe care i le datora inventatorului ajungeau la 32768 – si mai ramasese inca 48 de patrate!

Imparatul a oprit jocul si i-a chemat pe cei mai intelepti matematicieni din tara. Dupa mai multe dezbateri matematicienii au ajuns la aceeasi concluzie: un bob de orez dubblat la fiecare patrat din cele 64 ale tablei de sah ajungea la 18 milioane de miliarde de boabe de orez – o cantitate egala cu tot orezul din lume inmultit cu 10!

Imparatul a oprit demonstratia si i-a propus inventatoruluii o oferta pe care acesta nu o putea refuza – daca imparatul era dezlegat de invoiala, inventatorul devenea proprietarul unui tinut de sute de hectare de pamant fertil pentru cultivarea orezului. Toata lumea l-a felicitat pe invetator si i-a laudat intelepciunea si istetimea. Iar el s-a retras bucuros pe domeniul sau, bucurandu-se de multi, multi ani petrecuti intr-un confort desavarsit.

Conceptul de dublare – a opta minune a lumii

Povestea imparatului si a invetatorului ne invata puterea pe care o are conceptul de dublare. Acest concept functioneaza inca de pe vremea cand prima banca i-a platit unui comerciant bogat dobanda pentru depozitul lui in banca, asadar este dovedit in timp si garantat.

Mult mai tarziu, un alt matematician celebru, pe numele lui Albert Einstein, a recunoscut uluitoarea forta a dublarii, sau “cresterea exponentiala”, cum mai este cunoscuta, numind-o “a opta minune a lumii.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone